Cantecroy

Cantecroy

 

Kasteel Cantecroy of Canti(n)crode was een heerlijkheid die voor eerst vermeld werd in 1289. Het was in bezit van de familie Volcaert in de dertiende eeuw. Daarna kwam het in bezit van de familie Berthout in de 13e-14e eeuw.

 

Daarna was het van :

 

- de familie Van Ranst tot in de 16e eeuw.

 

- de familie Perrenot, o.m. met kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle in de 16e eeuw.

 

- de familie Fiennes in de 17e en 18e eeuw.

 

...

 

Het middeleeuwse kasteel werd in de 16e eeuw verbouwd en uitgebreid, door Granvelle. Hij breidde ook het landgoed uit tot het graafschap Cantecroy door er de zogenaamde cardinaalsdorpen aan toe te voegen. Dit graafschap hield echter niet lang stand. Op bevel van de hertog van Alom werd de burcht rond 1570 opnieuw versterkt met een zware ringmuur en een aarden wal. Er kwamen bastions op de hoeken en aan de noordkant kwam een verhoogd terras voor wapentuig. Cantecroy was strategisch zeer belangrijk als laatste versterking voor Antwerpen en als controlepunt voor de banen van Antwerpen naar Lier en Mechelen.

 

In 1618 kocht de stad Antwerpen de donjon en verscheidene andere gebouwen op, om de burcht haar versterkt karakter te ontnemen. Het kasteel werd ontmanteld (muren, bastions en toren) en leverde op die manier bouwmaterialen voor restauraties in de omgeving. Drie gebouwen bleven overeind, namelijk het poortgebouw, de kapel met kapellanie en de boerderij met stallingen. Het poortgebouw werd in de 17e eeuw vergroot en omgebouwd tot herenwoning. Bij het graven van Fort IV in 1860 viel het kasteel binnen de perimeter van de militaire servituten waardoor het gronden verloor.

 

 

De andere gebouwen werden in de 20e eeuw opgericht, onder andere met gerecupereerd materiaal uit Antwerpen van ruines ontstaan door de V-bommen.

 

 

Bron : inventaris.vioe.be